mięso drobiowe
fot. Fotolia

Porozumienie zwarte pomiędzy Unią Europejską, a krajami Mercosur budzi niepokój nie tylko wśród producentów wołowiny, ale również wśród producentów drobiu.

Kraje południowoamerykańskie ? przede wszystkim Brazylia, miały w ostatnich latach problem ze spełnieniem norm jakościowych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, w efekcie czego import mięsa z tego kraju do Unii Europejskiej był bardzo mocno redukowany.

Na mocy zawartego porozumienia, mięso pochodzące z Ameryki Południowej będzie mogło trafić na rynek unijny w większych ilościach, co budzi niezadowolenie organizacji drobiarskich.

W ramach akcji koordynowanej przez europejskie stowarzyszenie drobiarskie a.v.e.c, organizacje drobiarskie z poszczególnych krajów wspólnoty informują opinię publiczną o swoim niezadowoleniu z przygotowywanego porozumienia pomiędzy Unią Europejską, a krajami Ameryki Południowej. Tym razem do akcji włączyły się także organizacje drobiarskie z Hiszpanii.

Przypomnijmy, że w ramach zwarte porozumienie na linii Unia Europejska ? Mercosur przewiduje 180 tys. ton bezcłowego importu mięsa drobiowego w podziale na dwie równe części: mięso z kością i mięso bez kości.

KIPDiP