Hiszpania protest rolników
fot. Twitter Hugo Gutiérrez

W ostatnich tygodniach hiszpańscy rolnicy prowadzili protesty przeciwko niskim cenom skupu płodów rolnych, które nie pozwalały im na pokrycie kosztów produkcji. Hiszpański rząd obiecał rolnikom wprowadzenie cen, które pozwolą im na rekompensatę kosztów.

Rolnicy protestują przeciwko niskim cenom żywności i niepewnym warunkom pracy. Dlatego rząd Sancheza ogłosił we wtorek szereg środków. Mają one na celu zagwarantowanie, że rolnicy nie będą już zmuszani do sprzedaży swoich produktów ze stratą.

W ostatnich tygodniach doszło do licznych protestów rolników w kilkudziesięciu miastach w Hiszpanii. W niektórych przypadkach miały miejsce starcia i starcia z policją. Rolnicy protestowali przeciwko niskim cenom żywności i niepewnym warunkom pracy, dlatego rząd ogłosił we wtorek środki wsparcia. Mają one na celu zagwarantowanie, że rolnicy nie będą już zmuszani do sprzedaży swoich produktów ze stratą.

Hiszpański rząd zaproponował we wtorek ustawę, która wymagać będzie, aby umowy kupna ze sprzedawcami żywności były powiązane z kosztami produkcji. Ma to zapewnić, że rolnicy nie będą musieli sprzedawać swoich produktów ze stratą.

Nowe środki mają na celu zwiększenie roli rolników i hodowców w negocjacjach z supermarketami i hurtownikami. W przyszłości detaliści będą mogli sprzedawać żywność po kosztach produkcji tylko wtedy, gdy minie data ważności łatwo psującego się produktu. W takim przypadku straty nie można jednak przenieść na rolnika.

– Istnieje wyraźna nierównowaga w łańcuchu produkcji żywności. Celem rządu jest przywrócenie równowagi między wszystkimi ogniwami i zapewnienie przejrzystego systemu cen – powiedział Luis Planas, minister rolnictwa Hiszpanii.

– Bardzo ​​prawdopodobne jest, że ceny (dla konsumentów) nie wzrosną, podczas gdy rolnicy otrzymają bardziej sprawiedliwą cenę za swoje produkty – powiedział Planas.

Źródło: www.agrarheute.com

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.