fot. Fotolia

Chociaż mogłoby się wydawać, że jest inaczej – między innymi ze względu na niewielką w stosunku do innych gatunków drobiu skalę produkcji, hodowla gęsi w Polsce cieszy się bardzo bogatymi tradycjami.

Gęsi są gatunkiem drobiu, których hodowla jest relatywnie prosta i tania. Wynika to z faktu, że gęsi mają stosunkowo niskie wymagania pokarmowe, przez co często nazywane są żartobliwie przeżuwaczami wśród drobiu. W warunkach przydomowych gęsi mają nieograniczony dostęp do użytków zielonych, a w okresie jesienno-zimowym mogą karmione paszami własnymi takimi jak ziarna zbóż, siano, ziemniaki czy buraki pastewne – wynika to z faktu, że gęsi posiadają największą ze wszystkich gatunków drobiu domowego zdolność trawienia włókna surowego. Ponadto hodowla gęsi może być źródłem podwójnego dochodu dla gospodarstwa.

Podstawowym celem hodowli gęsi jest pozyskiwanie wysokiej jakości mięsa. Chociaż gęsina posiada wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne, w Polsce wciąż jest bardzo niedocenianym gatunkiem mięsa. Między innymi dlatego, polska hodowla gęsi bazuje przede wszystkim na eksporcie na rynki zagraniczne, a jednym z głównych odbiorców wyprodukowanej w Polsce gęsiny są Niemcy. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowie i zalecane jest jako dieta osób chorych na Alzheimera oraz cierpiących na schorzenia dermatologiczne i reumatyczne.

Hodowla gęsi to również źródło najwyższej jakości puchu, a polski eksport może pochwalić się bardzo dużym uznaniem na świecie. Jeżeli chodzi o polską hodowlę gęsi, to w zdecydowanej większości przypadków polega ona na chowie zwierząt w ramach tzw. wolnego wybiegu. Sprawia to, że puch pozyskiwany z takich hodowli gęsi jest wyrośnięty i czystszy, a przede wszystkim zapewnia lepszą termiczną izolację i jest lżejszy. Puch uzyskiwany z polskiej hodowli gęsi trafia przede wszystkim na bardzo wymagający rynek japoński, a także do Stanów Zjednoczonych, Niemiec oraz na Tajwan.

Przed rozpoczęciem hodowli gęsi, podstawowym aspektem na jaki należy zwrócić uwagę jest przygotowanie odpowiedniego pomieszczenia inwentarskiego, wyposażenie się w niezbędny sprzęt oraz stworzenie wybiegu i pastwiska dla gęsi. Ptactwo najlepiej czuje się w widnych, suchych, dobrze wietrzonych i wysokich pomieszczeniach. Wilgotne budynki z niewielką ilością promieni słonecznych i bez dostępu do świeżego powietrza są narażone na zagrzybienie, a to z kolei generuje ryzyko pojawienia się chorób gęsi.

Zaleca się, aby zakup piskląt do hodowli gęsi odbywał się pod koniec okresu lęgowego, czyli w okolicach lipca i sierpnia, kiedy ceny piskląt są najniższe. Zakupione wówczas zwierzęta osiągają wagę ubojową w okolicach listopada i grudnia. Warto pamiętać, że efektywna hodowla gęsi uzależniona jest także od materiału hodowlanego jakim dysponujemy, dlatego pozyskiwane do gospodarstwa zwierzęta powinny charakteryzować się dużą żywotnością, być pokryte lśniącym puchem i być wolne od chorób, takich jak salmonelloza. Waga zwierzą nie powinna być z kolei mniejsza niż 80 g.

Odchowalnia, do której trafią młode gęsi powinna zostać wcześniej zdezynfekowana i zaścielona suchą słomą. Warto, aby odchowalnia była również odpowiednio ogrzana, zwłaszcza jeśli młode gęsi pochodzą z końcówki okresu lęgowego. Optymalne parametry na początkowym etapie hodowli gęsi to temperatura wynosząca około 30 stopni Celsjusza, wilgotność w okolicach 65-75% oraz odpowiednia wentylacja. O tym, czy warunki bytowe są odpowiednie dla zwierząt, świadczy ich zachowanie. Kiedy temperatura w odchowalni jest zbyt niska, zwierzęta skupiają się zbyt mocno, podczas gdy w odwrotnych warunkach zaczynają sapać i otwierać dzioby.

Przyjmuje się, że młode gęsi powinny pojawiać się na wybiegu w okolicach 10 dnia życia. Organizmy młodych osobników powinny być jednak odpowiednio hartowane. Oznacza to, że początkowo gęsi powinny pojawiać się na zewnątrz na zaledwie kilka godzin, aby po upływie kilku dni spędzać na świeżym powietrzu cały dzień. Powyżej 6 tygodnia życia gęsi zaczynają intensywnie porastać pierzem, co przy odpowiednich warunkach pogodowych daje możliwość hodowli ich pod częściowo odsłoniętymi wiatami. Niezbędne jest, aby zwierzęta pozostające na wybiegu miały stały dostęp do paszy, wody i zielonki. Wielkość wybiegu powinna być dostosowana do ilości gęsi i w początkowym okresie odchowu powinna wynosić minimum 10 m2 na jednego ptaka.

Aby odchów gęsi przebiegał sprawniej i efektywniej, ważne jest równomierne rozmieszczenie karmideł i poideł. Dotyczy to zarówno odchowalni, jak i wybiegów. W hodowli gęsi karmidła mogą być zakupione u renomowanych producentów oferujących wyposażenie budynków inwentarskich lub wykonane samodzielnie z drewnianych desek lub blachy aluminiowej.

Ważnym zabiegiem, o którym należy pamiętać w hodowli gęsi jest podskubywanie, które przyczynia się do poprawy walorów smakowych mięsa i poprawia przyrosty wagowe. Prawidłowo przeprowadzony zabieg poskubywania gęsi jest bezbolesny i nieszkodliwy dla zwierząt. Pierwszy zabieg podskubywania zwierząt powinien być uzależniony od ich upierzenia i przypadać zazwyczaj w okolicach pomiędzy 10 a 13 tygodniem życia. Dojrzałość piór powinna być sprawdzana brzuchu zwierząt – jeżeli wyrywają się ciężko lub pojawia się na nich krew, oznacza to, że nie są jeszcze dojrzałe. Nie powinno się skubać piór z grzbietu, skrzydeł, szyi i okolic głowy – jedynie z brzucha, boków i klatki piersiowej.

Gęsi po podskubie mogą przez pierwsze kilka dni być mniej żywotne i osowiałe, dlatego ważne jest, aby zwiększyć w pierwszych dniach po zabiegu udział paszy treściwej w dawce żywieniowej.

Moja Rola

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika