mięso drobiowe
fot. Fotolia

Władze Hongkongu zdecydowały się na zniesienie zakazów handlowych dotyczących mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) pochodzących z Polski.

Przypomnijmy, że Hongkong zdecydował się zrezygnować z dostaw produktów pochodzących z Polski w związku z epidemią ptasiej grypy. Teraz zdecydował się na ich anulacje, dzięki czemu wysyłka produktów z powiatu gliwickiego (województwo śląskie) i sulęcińskiego (województwo lubuskie) znów będzie możliwa.

Przyjmowane będzie wyłącznie świeże/zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia. Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.

Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.

Źródło: www.wetgiw.gov.pl