pryzma buraczana
fot. Krzysztof Przepióra

Kampania buraczana w sezonie 2018/19 dobiega końca.

Spółka Südzucker Polska poinformowała, że 16 stycznia ostatnie buraki zostały dostarczone do Cukrowni Cerekiew i tym samym zakończoną kolejną, długą blisko 140 dniową kampanię.

Na finiszu znajdują się także prace w spółce Pfeifer & Langen Polska, która oficjalnie zakończenie kampanii planuje w drugiej dekadzie stycznia.

Rok 2018 podobnie jak 2017 był trudny dla rolników zajmujących się uprawą buraków cukrowych. Przed rokiem prace były bardzo mocno opóźnione z powodu intensywnych opadów deszczu. W tym roku wykopki przebiegały sprawniej, ale z powodu suszy plony okazały się gorsze.

Pocieszeniem dla rolników może być jednak wyższy stopień polaryzacji, któremu sprzyjała ciepła i słoneczna pogoda.

Poniżej średnie szacunkowe plony udostępnione przez spółkę Pfeifer & Langen Polska.

Rejon plantacyjny

Glinojeck – plon buraków (60,1), plon biologiczny cukru (10,2)
Gostyń – plon buraków (60,2), plon biologiczny cukru (10,8)
Miejska Górka – plon buraków (54,1), plon biologiczny cukru (9,7)
Środa Wielkopolska – plon buraków (55,6), plon biologiczny cukru (9,6)

Südzucker Polska / Pfeifer & Langen Polska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika