wieprzowina
fot. Fotolia

Przed kilkoma dniami, po nieco ponad czterech miesiącach Chiny oficjalnie ogłosiły zniesienie restrykcji względem mięsa wieprzowego oraz wołowego pochodzącego z Kanady.

Ze względu na fakt, że Chiny wciąż zmagają się z epidemią afrykańskiego pomoru świń, zapotrzebowanie tego kraju na import mięsa wieprzowego jest aktualnie o wiele większe niż miało to miejsce przed nałożeniem ograniczeń.

Kanadyjczycy liczą, że zw względu na trudną sytuację w Chinach, wolumen eksportu na terytorium tego kraju znacząco wzrośnie.

– Chiny są naszym trzecim co do wielkości rynkiem. W pierwszej połowie 2019 roku zaobserwowaliśmy znaczny wzrost wolumenu eksportu, a potem wszystko skończyło się 25 czerwca. Jest to dla nas kluczowy rynek – powiedział Rick Bergmann, przewodniczący Kanadyjskiej Rady Wieprzowej.

– Chiny kupują od nas różne części wieprzowiny. Często sprzedajemy do Chin produkty, których tak naprawdę nie używamy tutaj w Kanadzie, więc jest to dla nas bardzo dobry klient.

– Jesteśmy bardzo szczęśliwi i oczekujemy na zbudowanie silniejszej relacji niż ta, jaka miała miejsce w przeszłości.

TPS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika