Krowy mleczne
fot. Krzysztof Przepióra

Większość problemów metabolicznych dotyczących krów mlecznych pojawia się podczas pierwszych dwóch tygodni po rozpoczęciu laktacji. 

Statystycznie przyjmuje się, że prawie 25% krów, które są usuwane ze stada, znajdują się w okresie pierwszych dwóch miesięcy po wycieleniu. Krowy tuż po ocieleniu potrzebują znacznego wzrostu energii w zadawanej paszy, co wynika z produkcji siary.

Krowy bezpośrednio po wycieleniu mają większe zapotrzebowanie na glukozę (3 razy), aminokwasy (2x) i kwasy tłuszczowe (3x) w porównaniu z krową znajdującą się 250 dniu ciąży. 

Brak równowagi pomiędzy spożyciem składników pokarmowym, a zapotrzebowaniem na nie generuje ujemny bilans energetyczny w ciągu pierwszych kilku tygodni po wycieleniu.

Chorobą, która dość powszechnie występuje u zwierząt na tym etapie laktacji jest ketoza krów. Kanadyjscy naukowcy opublikowali w Journal of Dairy Science wyniki badań obserwacyjnych stad w prowincji Ontario, aby oszacować czynniki ryzyka występowania ketozy krów. Poniżej kilka wniosków:

Sezonowość: Ketoza krów rzadziej pojawiała się latem (20,0%) i jesienią (18%). Współczynnik występowania choroby zimą (26%) i wiosną (25%) był wyższy.

Rasa: Krowy rasy Jersey były o ponad 1,46 razy bardziej podatne na ketozę krów niż krowy rasy holsztyno-fryzyjskiej.

Liczba laktacji: Dłuższe okresy pomiędzy wycieleniami oraz starszy wiek przy pierwszym wycieleniu były czynnikami zwiększającymi szansę na wystąpienie ketozy krów.

Zawartość tłuszczu mlecznego: Wpływ na pojawienie się ketozy krów miała zawartość tłuszczu w mleku.

Ketoza krów jest chorobą, której o wiele łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Istnieją czynniki ryzyka zwiększające szanse na jej wystąpienie, aczkolwiek odpowiednie dopasowanie diety zwierząt do cyklu produkcyjnego, w którym się znajdują i spełnienie ich wymagań żywieniowych, daje szanse na skuteczne zapobieganie ketozie krów.

BV