ferma drobiu
fot. Fotolia

Z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej wynika, że produkcja drobiu w Unii Europejskiej będzie w perspektywie najbliższych 12 lat znacząco tracić swoją dynamikę.

Szacuje się, że do 2030 roku średni roczny wzrost produkcji mięsa drobiowego we wszystkich państwach wspólnoty wyniesie średnio 0,3% rocznie. To znaczący spadek, zwłaszcza że w ostatnich dziesięciu latach wartość ta oscylowała na poziomie 2,5% w skali roku.

Wpływ na spadek dynamiki produkcji drobiu mieć będzie przede wszystkim konsumpcja drobiu w krajach Unii Europejskiej.

Przyjmuje się, że przeciętny obywatel krajów wspólnoty spożywa w ciągu roku 24 kilogramy mięsa drobiowego, podczas gdy w Polsce wartość ta wynosi około 31 kilogramów.

Zdaniem ekspertów, konsumpcja drobiu w Europie będzie rosła jeszcze wolniej niż produkcja, bo zaledwie o 0,2% w skali roku i do 2030 roku wynosić będzie 24,8 kg mięsa na osobę.

Szansą dla europejskich producentów drobiu będzie natomiast eksport poza Europę, gdzie popyt na mięso drobiowe będzie wzrastać. Największe zapotrzebowanie przewidywane jest w takich krajach jak Wietnam, Chiny, Filipiny, Ghana, Benin oraz RPA.

KIPDiP