wieprzowina
fot. Fotolia

Kostaryka jest pierwszym krajem Ameryki Środkowej, który uzyskał zgodę na eksport wieprzowiny do Chin. W piątek 14 lutego, statek na którym znalazły się między innymi 24 tony wieprzowiny wypłynął z portu Caldera do portu Shenzhen w Guangdong.

Przesyłka, która opuściła główny port Kostaryki dotrze do Chin za 35 dni i stanowi kulminację procesu negocjacyjnego, który rozpoczął się w 2013 roku od podpisania protokołu w sprawie wymagań weterynaryjnych i sanitarnych. Następnie w 2016 roku władze chińskie skontrolowały potencjalne zakłady eksportowe Kostaryki.

W 2019 roku do Chin trafiło około 15 tys. ton wołowiny z Kostaryki, a szacuje się, że w 2020 roku wyeksportowane zostaną dodatkowo 3 tys. ton wieprzowiny.

Kostaryka stała się pierwszym krajem w Ameryce Środkowej, który eksportuje wieprzowinę do Chin oraz piątym w Ameryce Łacińskiej wraz z Meksykiem, Chile, Brazylią i Argentyna.

Źródło: www.pig333.com

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.