znakowanie mięsa
fot. Fotolia

W minionym tygodniu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oficjalnie poinformowało o podpisaniu rozporządzenia o oznakowaniu sprzedawanych w Polsce polskich ziemniaków biało-czerwoną flagą.

Celem takiego działania jest udostępnienie konsumentom informacji na temat państwa pochodzenia ziemniaków dostępnych w obrocie detalicznym.

Aby sprostać zapotrzebowaniu konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie, niebawem znakowaniu mają podlegać kolejne artykuły spożywcze.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski zapowiedział, że niebawem podobne przepisy obejmą znakowanie mięsa.

– Znakowanie żywności jest ważnym elementem w kształtowania świadomości konsumentów. Naszym celem jest, aby polscy konsumenci mieli pełną wiedzę na temat tego, co kupują. Chcemy, aby żywność była łatwo rozpoznawalna, dlatego wprowadzamy oznaczenia. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami podpisałem rozporządzenie, które wprowadzi znakowanie polską białą-czerwoną flagą ziemniaków. Teraz wystąpię też do Komisji Europejskiej o notyfikację znakowania mięsa ? zapowiedział minister Ardanowski.

MRiRW