buraki cukrowe
fot. www.mojarola.pl

Wysokie temperatury oraz brak opadów sprawiły, że na plantacjach buraka cukrowego w niektórych regionach Polski pojawiły się mszyce trzmielinowo-burakowe.

Owady, które poprzez uszkodzenia jakich dokonują, mogą powodować nawet 30% obniżkę plonów, są szczególnie aktywne, kiedy temperatura powietrza oscyluje w granicach 20-25 stopni Celsjusza. Na ingerencje ze strony mszycy trzmielinowo-burakowej szczególne narażone są rośliny, które uprawiane w pobliżu lasów, sadów i użytków zielonych.

Charakterystycznym objawem, który świadczy o występowaniu mszyc jest zdeformowane (szczególnie) sercowych liści buraków i ich skręcanie.

Mszyce silnie wyrządzają silne uszkodzenia, w efekcie czego dochodzi do skędzierzawienia i żółknięcia liści, a w ostateczności zahamowania wzrostu rośliny. Żerowanie mszyc jest szczególnie niebezpieczne dla roślin młodocianych.

Oprysk odpowiednim insektycydem powinien zostać wykonany w momencie, kiedy na jednej roślinie znajduje się średnio 15 mszyc nieuskrzydlonych lub kiedy mszyce opanują więcej niż 15% roślin.

Do walki z mszycą służą trzy substancje czynne: deltametryna, dimetoat oraz tiachlopryd.

Źródło: Moja Rola