brojlery
fot. Fotolia

Światowa produkcja jaj w 2018 roku powinna osiągnąć pułap 74 milionów ton, co będzie stanowić o 18% wyższy wynik niż jeszcze 10 lat temu – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, powołując się na dane uzyskane przez portal wattagnet.com.

Podobnie jak miało to miejsce w latach poprzednich, do grona największych producentów zaliczane są Chiny, Stany Zjednoczone oraz Indie.

Stany Zjednoczone i Chiny znajdują się także w gronie największych producentów mięsa drobiowego. Tuż za nimi znajduje się Brazylia, która borykała się ostatnio z problemami związanymi z eksportem mięsa wynikającymi z zastrzeżeniami odbiorców, co do spełniania norm jakościowych.

W przypadku mięsa drobiowego, wzrost nie jest jednak tak dynamiczny jak w przypadku produkcji jaj. Globalna produkcja wyniesie 123 miliony ton, co oznacza, że w porównaniu z poprzednim rokiem wzrośnie 1,6 procent.

Eksperci twierdzą, że przemysł drobiarski zawdzięcza swoje wzrosty zmieniającej się modzie żywieniowej w krajach rozwijających się oraz wzrostowi gospodarczemu na świecie. Z drugiej jednak strony ogranicza go spadająca dynamika wzrostu liczby ludności na świecie.

KIPDiP