wieprzowina
fot. Fotolia

Niemieccy rolnicy produkują coraz mniej mięsa. Spadek jest szczególnie zauważalny w przypadku wieprzowiny.

W ubiegłym roku niemieccy rolnicy wyprodukowali o 1,4% mniej mięsa. Według Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), łącznie z drobiem w 2019 roku wyprodukowano łącznie blisko 8 mln ton mięsa, podczas gdy w 2018 roku było to 8.1 mln.

Spadek ogólnej liczby wyprodukowanego mięsa w Niemczech wynika z niższej produkcji wieprzowiny, podczas gdy produkcja wołowiny i drobiu wzrosła w porównaniu z rokiem poprzednim.

W 2019 roku w Niemczech wyprodukowano 5,2 mln ton wieprzowiny, co stanowi spadek o 2,6% w stosunku do 2018 roku, podczas gdy liczba importowanych świń poddanych ubojowi wzrosła o 2,7% do poziomu 3,3 mln.

Źródło: www.agrarheute.com

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.