Wirus afrykańskiego pomoru świń rozprzestrzenił się już na terenie całych Chin, co w znacznym stopniu odbija się na chińskiej hodowli trzody chlewnej.
Szacuje się, że w 2019 roku chińskie pogłowie trzody chlewnej wyniesie 340 mln sztuk, co stanowi spadek o 21% względem roku 2018. Ze wstępnych raportów wynika jednak, że to nie koniec chińskiego kryzysu w branży wieprzowej, a ogólna liczba świń w Chinach zmniejszy się w 2020 roku o kolejne 10%.
Znaczna redukcja pogłowia oprócz ASF wynika także z masowej likwidacji stada podstawowego. W ciągu roku liczba macior zmniejszyła się w Chinach o 26 mln sztuk, co stanowi spadek o 30% względem minionego roku.
Już teraz w Chinach zauważalny jest niedobór mięsa wieprzowego, co prowadzi do znacznego windowania cen. Chociaż w związku z ASF stopniowo zmieniają się preferencję konsumentów, a konsumpcja wieprzowiny w bieżącym roku zmniejszy się o 9%, import wieprzowiny do Chin może zwiększyć się aż o 60%.
Zdaniem analityków malejąca podaż wieprzowiny w Chinach będzie zachęcać producentów żywca do odbudowy pogłowia i ponownego zasiedlania budynków inwentarskich, a gospodarstwa charakteryzujące się niewielką skalą produkcji, zostaną zastąpione przez nowoczesne gospodarstwa wielkotowarowe o dużej bioasekuracji.
KZPPTCh