burki cukrowe
fot. Krzysztof Przepióra

Pierwsze wzmianki o rozpoczęciu prac nad wyhodowaniem ozimej formy buraka cukrowego pojawiły się już kilka lat temu. Wówczas przełomowym odkryciem było zidentyfikowanie w buraku cukrowym genu odpowiedzialnego za powstawanie pośpiechów.

Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego – LIZ potwierdza, że aktualnie prowadzone są badania w zmierzające do wyhodowania tego typu odmian. Na podstawie przeprowadzonych prób można wywnioskować, że odmiany ozime mogłyby przyczynić się do uzyskania wyższych plonów cukru.

W praktyce buraki ozime miałyby być wysiewane na przełomie lipca i sierpnia i zimować na polu. Ich zbiór miałby miejsce w kwietniu, dzięki czemu w ich miejsce możliwe byłoby zasianie zbóż jarych.

Z przeprowadzonych badań wynika, że ozime formy buraka cukrowego mogą produkować więcej biomasy i więcej cukru w dłuższym okresie wzrostu, dzięki czemu mogą uzyskiwać nawet o 25% wyższe plony. Tutaj jednak zaczynają się problemy.

Aby tego typu odmiany miały szansę na wytworzenie wysokiego plonu w praktyce, konieczne jest wprowadzenie do buraków genu tolerancji na mróz oraz genu, który zapobiegałyby wytwarzaniu pędów nasiennych na wiosnę.

To właśnie brak odporności na zimno w okresie jesienno-zimowym i brak odporności na tworzenie pośpiechów w znacznym stopniu ograniczają prace w tym zakresie.

Ze względu na fakt, że buraki ozime tworzą biomasę przed zimą, mogłaby ona zostać uszkodzona przez mróz.

Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego informuje, że obecnie prowadzone są badania zmierzające do przeprowadzenia zmian w metabolizmie roślin. Eksperci podkreślają, że szybsze efekty mogłyby przynieść metody genetyczne Crispr/Cas, ale regulacje prawne Unii Europejskiej wykluczają tę metodę hodowlaną.

LIZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika