kury wolny wybieg
fot. MojaRola.pl

Rolnictwo, jak każda dziedzina gospodarski wymaga ciągłego rozwoju i poszukiwania nowych rozwiązań. Postęp technologiczny widoczny jest także w hodowli i w żywieniu zwierząt.

Journal of Cleaner Production wzięło pod lupę aktualne trendy mające miejsce w produkcji pasz przeznaczonych do żywienia kur niosek.

Z badań wynika, że do wyprodukowania jednego kilograma jaj potrzeba aktualnie aż o 1,5 kilograma mniej paszy niż jeszcze 50 lat temu.

Okazuje się, że nowe pasze są nie tylko o wiele bardziej wartościowe, ale również przyjazne środowisku. Szacuje się, że wskutek stosowania nowych metod żywienia, emisja gazów cieplarnianych jest aktualnie aż 57% niższa niż była w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku.

Dzisiejsze gospodarstwa specjalizujące się w hodowli kur niosek w mniejszym stopniu eksploatują również środowisko. Na przestrzeni ostatnich 50 lat, zużycie energii na fermach zmniejszyło się o 10%, a wody o przeszło 50%.

Journal of Cleaner Production