Chociaż pojawienie się wirusa afrykańskiego pomoru świń oraz niska opłacalność produkcji skłoniła wielu rolników do rezygnacji z hodowli trzody chlewnej, Polska w dalszym ciągu znajduje się w czołówce największych producentów wieprzowiny w Unii Europejskiej.
Z danych przedstawionych przez Eurostat wynika, że w listopadzie 2018 roku, łączna produkcja wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej wyniosła 21,9 miliona ton, co oznacza wzrost o 2,8% w porównaniu z analogicznym okresem roku 2018 (+605,700 ton).
Mimo wielu problemów na rynku wewnętrznym, w dalszym ciągu największym producentem wieprzowiny są Niemcy z wynikiem z 4,9 mln ton (-1,6%).
W czołowej piątce znajduje się jeszcze Hiszpania z produkcją na poziomie 4,16 mln ton (+ 6,7%), Francja (2,0 mln ton, + 0,6%), Polska (1,9 miliona ton, + 5,2%) i Dania (1,47 miliona ton, + 6,9%).
Statystyki przedstawione przez Eurostat pokazuje, jak bardzo zmienia się krajobraz produkcji trzody chlewnej w Polsce. Od kilkunastu miesięcy w Polsce zmniejsza się pogłowie loch, a wielu rolników zaprzestaje hodowli świń. Lukę na rynku wypełniają duże fermy, które w produkcji wieprzowiny na ogromną skalę wykorzystują prosięta pochodzące z importu.
Eurostat