wieprzowina
fot. Fotolia

Ostatnie wzrosty cen o 10 centów na największym europejskim rynku wieprzowiny – rynku niemieckim doprowadziły do wzrostów stawek na rynkach pozostałych krajów Unii Europejskiej.

We Francji stawki wzrosły o 6 centów, w Belgii o 11, a w Hiszpanii, która dała impuls do podwyżek kilka tygodni temu o 7. Tym samym zmniejszająca się różnica cenowa pomiędzy Belgią, a innymi krajami europejskimi sprawiła, że eksport taniej belgijskiej wieprzowiny do Polski został ograniczony.

W minionym tygodniu na rynku europejskim popyt przewyższał podaż żywca na rynku, a na wielu rynkach widoczny był spadek wagi ubojowej tuczników.

Niewykluczone, że stawki w dalszym ciągu będą wzrastać, a za taki stan rzeczy w dużej mierze odpowiada duże zainteresowanie unijnym mięsem ze strony Chin. Istnieją jednak przesłanki sugerujące, że chińscy importerzy nie będą już w stanie decydować się na dalsze podwyżki, co może zapowiadać przegrzanie rynku.

KZP-PTCh