Wietnam jest kolejnym azjatyckim państwem, który zmaga się z wirusem afrykańskiego pomoru świń. Choroba opanowała już terytorium całego kraju, w przypadku którego wieprzowina stanowi trzy czwarte całkowitego spożycia mięsa.
W tym tygodniu, odbyło się spotkanie sekretarza stanu, Szymona Giżyńskiego z wiceministrem rolnictwa i rozwoju wsi Wietnamu, Tranem Thanh Namem oraz ambasadorem Wietnamu w Polsce.
Podczas spotkania omówiono przede wszystkim kwestie uznania przez Wietnam regionalizacji w odniesieniu do ASF oraz uzyskanie dostępu do rynku wietnamskiego dla takich produktów jak mięso wieprzowe poddane obróbce termicznej, mięso wołowe i świeże owoce borówki wysokiej. Polska chciałaby także eksportować na rynek wietnamski mięso drobiowe, produkty rybołówstwa oraz mięso zwierząt dzikich.
Wietnam jest jednym z azjatyckich państw, które stanowią jeden z najważniejszych rynków dla polskich produktów rolno-spożywczych. Szacuje się, że stanowią one 53% ogólnej wartości eksportu Polski na terytorium tego państwa i w 2018 roku ich wartość wyniosła 151 mln euro, co stanowi wzrost o 26% względem roku 2017.
MRiRW