Niewykluczone, że chociaż Polska zmaga się z wirusem afrykańskiego pomoru świń, mięso pochodzące z naszego kraju będzie mogło być eksportowane na rynek Chiński.
27 sierpnia odbyło się VIII posiedzenie Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. Współpracy w Dziedzinie Rolnictwa, któremu przewodniczył podsekretarz stanu, Rafał Romanowski.
Podczas posiedzenia, w którym udział wziął wiceminister rolnictwa i obszarów wiejskich Chin, Han Jun omówiono między innymi kwestie regionalizacji w zakresie ASF i możliwości eksportu polskiej wieprzowiny na rynek chiński. Oznacza to, że do Chin mogłoby trafiać polskie mięso z poza stref objętych afrykańskim pomorem świń.
? Podczas posiedzenia poruszyliśmy kwestię uznania przez stronę chińska regionalizacji w zakresie ASF i możliwości eksportu polskiej wieprzowiny na rynek chiński. Są to kwestie pilne do sfinalizowania i otrzymaliśmy zapewnienie strony chińskiej dotyczące ich przyspieszenia ? poinformował podsekretarz, Rafał Romanowski.
Podczas rozmów z przedstawicielem chińskiego resortu rolnictwa, poruszona została także kwestia rozszerzenia listy polskich zakładów, które mogłyby eksportować drób na terytorium Chin. Docelowo Polska chciałaby, aby na rynek chiński trafiało także mięso wołowe, produkty mleczne z przeznaczeniem na pasze, świeże owoce borówki wysokiej oraz mąki ? pszenna, żytnia i orkiszowa.
Polsce bardzo zależy w zwiększaniu eksportu na rynek chiński, zwłaszcza że biorąc pod uwagę dane z 2018 roku odnotowuje wysokie, ujemne saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Chinami, które wynosi -256,1 mln euro.
MRiRW