fot. Fotolia

Przyszłe decyzje dotyczące doboru zwierząt w hodowli bydła mogą być oparte o właściwości mikrobiomu w żwaczu – uważają naukowcy, którzy niedawno odkryli więcej genomowych drobnoustrojów w żwaczu bydła niż kiedykolwiek wcześniej.

Brytyjskim naukowcom udało się wykryć dwukrotnie większą liczbę drobnoustrojów w żwaczu bydła. Dotychczas udało się zarejestrować 410 drobnoustrojów, ale przeprowadzone badanie pozwoliło uzyskać 913 drobnoustrojów do dalszych badań.

Naukowcy uważają, że przeprowadzone badania mogą wpłynąć na hodowlę i żywienie bydła, a nawet technologię biopaliw w nadchodzących latach.

Naukowcy z University of Edinburgh’s Roslin Institute i Scotland’s Rural College (SRUC) analizowali drobnoustroje żwacza w 43 komercyjnych stadach bydła mięsnego (Limousine, Aberdeen Angus, Charolaise), co pozwoliło odkryć nowe enzymy, które pozwalają bydłu na lepsze wykorzystanie paszy.

– Nowo zidentyfikowane gatunki drobnoustrojów w żwaczu bydła mięsnego znacznie poprawią naszą wiedzę na temat funkcjonowania ekosystemu mikrobiologicznego w żwaczu – powiedział profesor Rainer Roehe z Scotland’s Rural College.

– Korzystając z tej wiedzy, będziemy mogli poprawić zdrowie i wydajność bydła na całym świecie.

Źródło: SRUC