prosięta pietrain
fot. Fotolia

Przewód pokarmowy świń jest bardzo istotną częścią układu pokarmowego, który oddziałuje na układ nerwowy, hormonalny, odpornościowy i krążenia, dlatego jego funkcjonowanie wpływa na całą fizjologię, zdrowie i dobre samopoczucie zwierząt. 

Wchodzące w skład jelita kosmki, krypta, blaszka właściwa i mikroflora jelitowa, mają ogromny wpływ na trawienie i wchłanianie składników odżywczych, odporność, kontrolę patogenów i szybkość wzrostu zwierząt.

Przy prawnych ograniczeniach stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu, branża wieprzowa oraz środowisko akademickie, testują kilka alternatyw antybiotyków – w tym prebiotyki i probiotyki, w celu utrzymania i poprawy efektywności wykorzystania paszy w produkcji świń.

Prebiotyki, takie jak mannan-oligosacharydu (MOS), fruto-oligosacharydy (FOS), galaktooligosacharydy (GOS), chito-oligosacharyd (COS), izomalto-oligosacharydy (IMO), pektynowe oligosacharydy (POS) i ksylo-oligosacharydy (XOS), są niestrawnymi składnikami pokarmowymi, które są fermentowane w dolnej części jelita w celu produkcji korzystnych bakterii.

Probiotyki są z kolei grupą niepatogennych organizmów, które podawane w odpowiednich ilościach, mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie zwierząt. Najczęściej spotykanymi probiotykami są Bacillus (bakterie tworzące przetrwalniki), bakterie wytwarzające kwas mlekowy (Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus) i drożdże. 

Zarówno prebiotyki, jak i probiotyki przyczyniają się do wytwarzania substancji, które ograniczają rozwój szkodliwych bakterii, takich jak np. Salmonella. Probiotyki mają kilka mechanizmów działania – zakwaszanie treści jelitowej, przywiązanie do powierzchni nabłonka jelitowego w celu zapobiegania przyleganiu patogenu, konkurowanie o składniki odżywcze z patogenami, wytwarzanie toksyn bakteryjnych i wytwarzanie substancji ograniczających ich rozwój, takich jak kwasy organiczne i nadtlenek wodoru. Probiotyki stymulują również specyficzne i niespecyficzne jednostki immunologiczne, takie jak IL i IgA.

Ponadto prebiotyki i probiotyki stosowane w żywieniu świń, przyczyniają się do zmniejszania biegunek, stymulują układ odpornościowy, zmniejszają ilość patogennych bakterii i zwiększają wykorzystanie paszy średnio o 6%. 

Oznacza to, że stosowanie prebiotyków i probiotyków, wprowadza sporo korzyści w żywieniu świń.

TPS