Jeżeli produkcja drobiu w Unii Europejskiej w dalszym ciągu będzie wzrastać w takim tempie jak dotychczas, może osiągnąć w najbliższych latach rekordowe poziomy ? informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Szacuje się, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat, każdy rok na Starym Kontynencie może zakończyć się rekordowym wzrostem produkcji mięsa drobiowego.
Za znacznymi wzrostami produkcji drobiu w Europie stoją fermy wielkotowarowe, które chociaż stanowią zaledwie 1% ogółu ferm drobiowych, to odpowiadają za około 90 procent produkcji drobiu.
Zgodnie z prognozami, w najbliższym czasie popyt na mięso drobiowe będzie stabilnie rosnąć, a to zachęca producentów do zwiększania produkcji i podaży.
Za wzrostem popytu na mięso drobiowe przemawiają przede wszystkim silne trendy konsumenckie oraz korzystne relacje cenowe między drobiem, a innymi gatunkami mięsa.
KIPDiP