brojlery
fot. Fotolia

Jeżeli produkcja drobiu w Unii Europejskiej w dalszym ciągu będzie wzrastać w takim tempie jak dotychczas, może osiągnąć w najbliższych latach rekordowe poziomy – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Szacuje się, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat, każdy rok na Starym Kontynencie może zakończyć się rekordowym wzrostem produkcji mięsa drobiowego.

Za znacznymi wzrostami produkcji drobiu w Europie stoją fermy wielkotowarowe, które chociaż stanowią zaledwie 1% ogółu ferm drobiowych, to odpowiadają za około 90 procent produkcji drobiu.

Zgodnie z prognozami, w najbliższym czasie popyt na mięso drobiowe będzie stabilnie rosnąć, a to zachęca producentów do zwiększania produkcji i podaży.

Za wzrostem popytu na mięso drobiowe przemawiają przede wszystkim silne trendy konsumenckie oraz korzystne relacje cenowe między drobiem, a innymi gatunkami mięsa.

KIPDiP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika