żywienie świń
fot. Fotolia

Rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń w Chinach sprawi, że produkcja wieprzowiny w tym kraju zmniejszy się w 2019 roku o 30% – prognozują eksperci Rabobanku.

W 2018 produkcja wieprzowiny w Chinach wyniosła 54,1 miliona ton. Jeżeli prognozy ekspertów potwierdzą się, to w 2019 roku Chiny wyprodukują o 16,2 mln ton mięsa mniej – dla porównania łączna produkcja wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej wyniosła w 2018 roku 23,9 mln ton.

Szacuje się, że Chiny w ciągu roku straciły 7 milionów loch (-21% r/r), co jest głównym powodem spadającej produkcji.

O poważnym problemie Chin związanym z pojawieniem się choroby afrykańskiego pomoru świń świadczy fakt, że deficyt wieprzowiny w tym kraju szacowany jest w 2019 roku na 10 mln ton, co przekracza możliwości eksportowe Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.

Duże zapotrzebowanie Chin może sprawić, że ceny wieprzowiny osiągną w najbliższym czasie rekordowe poziomy w krajach eksportujących na teren tego kraju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika