brojlery
fot. Fotolia

Z analizy przeprowadzonej przez amerykański departament rolnictwa wynika, że unijna produkcja mięsa drobiowego w 2019 roku będzie wzrastać.

Szacuje się, że wskaźnik produkcji wzrośnie o około 2%, a wpływ na taki stan rzeczy będzie mieć między innymi zwiększenie produkcji w Polsce.

Wzrost produkcji mięsa drobiowego nie będzie jednak jednoznaczny ze wzrostem poziomu konsumpcji w państwach Unii Europejskiej. Szacuje się, że wzrosty będą niewielkie, co podyktowane jest zmianami preferencji konsumentów oraz gorszą sytuacją ekonomiczną w niektórych krajach.

Unijny eksport drobiu w 2019 roku powinien być napędzany przez dostawy do takich państw jak Ghana, Filipiny, Ukraina, Wietnam i Demokratyczna Republika Konga.

Jeżeli chodzi o import, to będzie on pochodził głównie z Tajlandii, Chin i Ukrainy – szacuje się, że dostawy z Ukrainy będą pokrywać około 15% unijnego importu.

KIPDiP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika