afrykański pomór świń - bułgaria
fot. Fotolia

Swine Health Information Center – amerykańska organizacja zajmująca się badaniem zdrowia świń, zatwierdziła projekt badawczy, który zbada ryzyko przenoszenia wirusa odpowiedzialnego za chorobę pryszczycy wraz z paszą.

Badania przeprowadzone przez Pipestone Research Group, South Dakota State University i Kansas State University we współpracy z Swine Health Information Center wykazały, że różne wirusy są w stanie przetrwać w paszach podczas transportu z Chin do Europy lub Stanów Zjednoczonych.

Przypomnijmy, że wirus pryszczycy został wykryty w Chinach, w kwietniu tego roku.

Dyrektor wykonawczy Swine Health Information Center, dr Paul Sundberg poinformował, że na wniosek Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zostanie przeprowadzonych szereg badań dotyczących rozwoju pryszczycy przy normalnym trybie żywienia świń.

FMD (pryszczyca) jest bardzo zakaźnym wirusem, który łatwo przenosi się z zwierzęcia na zwierzę. Może zainfekować zwierzęta poprzez obecność na butach osób pracujących w chlewni czy środkach transportu, takich jak ciężarówka lub opony i szybko przenosi się pomiędzy nimi drogą kropelkową.

Powszechnie wiadomo, czy choroba może rozprzestrzeniać się wraz z paszą. Dotychczas nie udało się jednak ustalić, jakie stężenie wirusa pobranego wraz z pożywieniem, może doprowadzić do rozwoju choroby.

Wirus pryszczycy wnika do organizmu zwierząt przez błony śluzowe górnych odcinków przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Jama nosowo-gardłowa jest miejscem jego namnażania, a następnie drogą limfy i krwi wirus dociera do wszystkich tkanek organizmu zwierzęcia. Nie wiadomo jednak, jakie natężenie wirusów występujących w paszy może doprowadzić do wystąpienia choroby.

Naukowcy zamierzają wprowadzić różne poziomy wirusa do paszy, tak aby zweryfikować, jakie natężenie wirusa jest w stanie wywołać chorobę.

Prace będą prowadzone w laboratorium Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych o wysokim poziomie bezpieczeństwa biologicznego na Plum Island i pozwolą uzyskać wstępne dane do końca roku.

Swine Health Information Center