ketoza krów
fot. Fotolia

W minionym tygodniu w Szkocji potwierdzono pierwszy od wielu lat przypadek BSE (gąbczastej encefalopatii bydła) w gospodarstwie zajmującym się hodowlą bydła.

Schorzenie nazywane potocznie chorobą szalonych krów wywoływane jest przez priony, czyli mikrocząsteczki zwierzęcego białka, które mogą pojawić się w organizmie zwierząt w wyniku karmienia ich mączką kostną.

Okazuje się, że ponowne pojawienie się choroby w Europie, może mieć wpływ na sytuację w branży drobiarskiej. Na dniach spodziewana jest bowiem decyzja Komisji Europejskiej w kwestii zatwierdzenia stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu drobiu, a komplikacje związane z pojawieniem się BSE mogą rzutować na decyzję Brukseli.

Zawieszenie, bądź odłożenie decyzji o stosowaniu mączek może z kolei negatywnie wpłynąć na próbę zwiększenia wykorzystania rodzimego białka w paszach w Polsce.

Analitycy twierdzą bowiem, że zmniejszenie importu genetycznie modyfikowanej soi może być możliwe tylko przy równoczesnym wprowadzeniu możliwości żywienia drobiu mączkami pochodzenia zwierzęcego.

KIPDiP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika