brojlery
fot. Fotolia

Ptasia grypa została oficjalnie potwierdzona na fermie brojlerów w Suffolk na południowym wschodzie Wielkiej Brytanii (Anglia).

Nisko-patogenny szczep wirusa ptasiej grypy został potwierdzony przez brytyjskie władze we wtorek 10 grudnia.

Dokładny podtyp choroby nie jest jeszcze znany. W związku z pojawieniem się wirusa ptasiej grypy, 27 tys. utrzymywanych na fermie zostanie uśpionych, a pomieszczenia inwentarskie zostaną dokładnie wyczyszczone i zdezynfekowane.

Wokół gospodarstwa znajduje się strefa ochronna o obszarze 1 km, aby ograniczyć ryzyko rozprzestrzenienia się choroby.

Public Health England (PHE), czyli agencja wykonawcza Ministerstwa Zdrowia Wielkiej Brytanii poinformowała, że ryzyko dla zdrowia publicznego ze strony wirusa jest bardzo niskie, a ​​ptasia grypa nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności brytyjskich konsumentów.

Dokładnie ugotowany drób i produkty drobiowe, w tym jajka, są bezpieczne do spożycia przez konsumentów.

Źródło: www.poultryworld.net

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.