Ptasia grypa została oficjalnie potwierdzona na fermie brojlerów w Suffolk na południowym wschodzie Wielkiej Brytanii (Anglia).
Nisko-patogenny szczep wirusa ptasiej grypy został potwierdzony przez brytyjskie władze we wtorek 10 grudnia.
Dokładny podtyp choroby nie jest jeszcze znany. W związku z pojawieniem się wirusa ptasiej grypy, 27 tys. utrzymywanych na fermie zostanie uśpionych, a pomieszczenia inwentarskie zostaną dokładnie wyczyszczone i zdezynfekowane.
Wokół gospodarstwa znajduje się strefa ochronna o obszarze 1 km, aby ograniczyć ryzyko rozprzestrzenienia się choroby.
Public Health England (PHE), czyli agencja wykonawcza Ministerstwa Zdrowia Wielkiej Brytanii poinformowała, że ryzyko dla zdrowia publicznego ze strony wirusa jest bardzo niskie, a ??ptasia grypa nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności brytyjskich konsumentów.
Dokładnie ugotowany drób i produkty drobiowe, w tym jajka, są bezpieczne do spożycia przez konsumentów.
Źródło: www.poultryworld.net