wieprzowina - ubojnia
fot. Fotolia

W Chinach cena wieprzowiny osiąga rekordowe poziomy, a w sprzedaży hurtowej podstawowe produkty spożywcze kosztują już o 168% więcej niż w 2018 roku. 

Analitycy zakładają jednak, że największe wzrosty będą miały miejsce dopiero 2020 roku, ponieważ podaż surowca jest niewielka.

Wieprzowina jest zdecydowanie najpopularniejszym mięsem w Chinach. Coraz szybsze wzrosty cen spowodowały, że inflacja żywności osiągnęła najwyższy poziom od prawie ośmiu lat. Wzrosty wydają się zaskakiwać zarówno ekonomistów, handlowców jak i restauratorów, co stwarza wiele problemów.

Gwałtowny wzrost cen wieprzowiny powoduje również wzrost cen innych mięs. Na przykład hurtowe ceny drobiu wzrosły o jedną trzecią, co oznacza, że nawet popularne sieci fast food w Chinach odczuwają gwałtowny wzrost cen.

Ze względu na wysokie koszty, restauracje KFC wprowadzają do swojego menu mięso inne niż kurczak. Kaczka jest najtańszym mięsem w Chinach, a KFC wykorzystuje również tańsze części kurczaka.

Mimo że w Chinach import wszystkich rodzajów mięs gwałtownie wzrósł, oczekiwane 3 miliony ton wieprzowiny z zagranicy nie są w stanie wypełnić luki, jaka powstała poprzez ograniczenie produkcji krajowej w związku z wybuchem epidemii ASF.

Ponadto Chiny dysponują niewielkimi zapasami mrożonej wieprzowiny w rezerwach państwowych, co wywiera ogromny wpływ na sieci spożywcze i restauratorów.

Agrarheute

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.