wieprzowina
fot. Fotolia

Wzrastające zainteresowanie Chin importem wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej sprawia, że poziom europejskiego eksportu mięsa wieprzowego osiągnął w styczniu 2019 roku rekordowy pułap.

Chiny od sierpnia 2018 roku zmagają się z szybko rozprzestrzeniającym się wirusem afrykańskiego pomoru świń, w efekcie czego zmuszone są do poszukiwania nowych rynków eksportowych, aby sprostać wysokiemu zapotrzebowaniu ze strony konsumentów.

Europejski eksport wieprzowiny osiągnął w pierwszym miesiącu 2019 roku poziom 356 533 ton, co było wynikiem o 7,8% lepszym (351 239 ton) w porównaniu z rekordowym dotychczas rokiem 2017.

Eksport do Chin wyniósł 140 511 ton, co oznacza wzrost o 14% w porównaniu ze styczniem 2018 roku (122 738 ton). Jest do drugi wynik za styczniem 2017 roku, kiedy eksport do Państwa Środka zatrzymał się a poziomie 158,717 ton.

Istotnym rynkiem zbytu dla europejskiego sektora mięsa wieprzowego była także Japonia, gdzie eksport wyniósł 40 303 ton (wzrost o 8%). Spadek eksportu wieprzowiny nastąpił z kolei do Hongkongu i Korei Południowej.

Pig 333