mięso wieprzowe
fot. Fotolia

Według analityków rok 2020 może okazać się niezwykle owocny dla brazylijskich producentów mięsa. W związku z niedoborem surowca na rynku chińskim, Brazylijczycy mogą znacząco zwiększyć dostawy wieprzowiny oraz drobiu na tamtejszy rynek.

Wybuch epidemii afrykańskiego pomoru świń w Chinach oraz innych krajach azjatyckich nie tylko napędza popyt na mięso wieprzowe, ale również na inne gatunki mięs – przede wszystkim drób.

ABPA prognozuje, że brazylijski eksport wieprzowiny może wzrosnąć w 2020 roku o co najmniej 15% do poziomu 850 tys. ton. Reuters podaje z kolei, że w tym roku eksport brazylijskiej wieprzowiny wzrósł o 14,5% do prognozowanych 740 tys. ton, głównie za sprawą sprzedaży do Chin, Hongkongu oraz wzrostem wysyłek do Rosji, Chile i Wietnamu.

Eksport brazylijskiego mięsa drobiowego (kurcząt) powinien wzrosnąć z kolei o około 7% do poziomu 4.5 mln ton, podczas gdy prognozy na 2019 roku mówiły o eksporcie na poziomie 4.2 mln ton.

Potencjalny wzrost handlu mięsem z Brazylii to skutki problemów Chin z wirusem ASF. Szacuje się, że Chińczycy będą potrzebować około pięciu lat, aby przywrócić wewnętrzne zapasy wieprzowiny.

Źródło: www.thepigsite.com

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.