mięso drobiowe
fot. Fotolia

Rosyjskie firmy drobiarskie notują intensywny wzrost eksportu od marca 2019 roku, kiedy otrzymały zielone światło na eksport swoich produktów na chiński rynek.

Centrum analityczne rosyjskiego Ministerstwa Rolnictwa poinformowało, że Rosja wyeksportowała w ubiegłym roku 207 tys. ton drobiu, czyli o 10% więcej w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Wartość eksportu wzrosła o 65%, osiągając wynik 329 mln dolarów.

Ministerstwo oszacowało, że Rosja wyeksportowała do Chin od początku 2020 roku ponad 62 tys ton drobiu, o wartości 143,4 mln dolarów. Eksport stale rośnie, ponieważ coraz więcej rosyjskich zakładów otrzymuje zezwolenie na eksport na rynek chiński. Ministerstwo podkreśliło, że obecnie 40 rosyjskich firm ma zezwolenie na eksport swoich produktów do Chin, a liczba ta na pewno wzrośnie.

Otwarcie rynku chińskiego spowodowało również wzrost średniej ceny drobiu o 48,3% do poziomu 1565,4 dolarów za tonę. Chociaż liczba zakładów mogących eksportować do Rosji wciąż wzrasta, obecnie tylko 5 rosyjskich regionów eksportuje drób do Chin: moskiewski, briański, belgorodski, stawropolski i krasnodarski.

Zagrożeniem dla dalszego wzrostu eksportu rosyjskiego drobiu może być wzrost dostępności do rynku chińskiego dla amerykańskiego drobiu. Rosnąca sprzedaż nóg brojlerów i niektórych innych produktów może spowolnić wzrost rosyjskiego eksportu drobiu.

Źródło: www.poultryworld.net

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.