fot. Fotolia

Stany Zjednoczone w dalszym ciągu pozostają największym eksporterem soi na teren państw Unii Europejskiej. Z danych udostępnionych przez Komisję Europejską wynika, że od lipca 2018 roku do połowy kwietnia 2019 roku, wielkość dostaw na teren UE wzrosła aż o 121% względem analogicznego okresu poprzedniego roku.

Wzrost eksportu soi na teren Unii Europejskiej sprawia, że w tym momencie Stany Zjednoczone odpowiadają aż za 72% unijnego importu soi. Europa jest z kolei głównym celem eksportu soi w USA (22%) – w dalszej kolejności amerykańska soja trafia do Chin (18%) i Meksyku (9%).

Unia Europejska importuje obecnie około 14 milionów ton soi rocznie jako komponent białkowy do żywienia zwierząt – drobiu, świń i bydła. Atrakcyjne ceny sprawiają natomiast, że soja z USA jest bardzo atrakcyjną opcją dla europejskich importerów.

Niewykluczone, że import soi do Unii Europejskiej będzie wciąż wzrastał – w styczniu 2019 roku Komisja Europejska stwierdziła bowiem, że ziarna soi w USA spełniają wymogi techniczne w kontekście produkcji biopaliw.

KE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika