wieprzowina
fot. Fotolia

Eksport wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych wzrósł do rekordowego poziomu. W listopadzie 2019 roku USA ustanowiło nowy rekord eksportu tego gatunku mięsa, który wynikał w dużej mierze z niedoboru wieprzowiny w Chinach spowodowanego wirusem afrykańskiego pomoru świń.

Chiny są największym na świecie konsumentem wieprzowiny i muszą zwiększyć import po tym, jak pogłowie świń w tym kraju zmniejszył się o blisko połowę w wyniku wybuchu epidemii wirusa ASF.

Straty związane z pojawieniem się wirusa ASF sprawiły, że ceny wieprzowiny w Chinach osiągnęły rekordowe poziomy i przyczyniły się do wzmożonych dostaw również z Europy i Brazylii.

Według danych Departamentu Rolnictwa USA, w listopadzie całkowity eksport wieprzowiny wyniósł 258 814 ton, co stanowi wzrost o 26% w porównaniu z poprzednim rokiem i 11% względem poprzedniego najwyższego poziomu z lipca 2019 roku.

Sprzedaż do Chin wzrosła o 589% w porównaniu z rokiem ubiegłym, z czego około 35% stanowiły zamrożone tusze. Dane pokazują, że od stycznia do listopada eksport do Chin wzrósł o 134% do poziomu 472 811 ton.

Chiny wciąż utrzymują cła odwetowe na import amerykańskiej wieprzowiny nałożone podczas wojny handlowej USA-Chiny, co daje przewagę dostawcom z Europy i Ameryki Południowej. Mimo to analitycy spodziewają się dalszego wzrostu eksportu wieprzowiny z USA w 2020 roku z powodu niedoboru wieprzowiny związanej z afrykańskim pomorem świń.

Źródło: www.thepigsite.com

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.