ceny tuczników
fot. Fotolia

W ostatnich dniach pojawiły się liczne pogłoski na temat możliwego uboju trzody chlewnej z tzw. „czerwonej strefy” w jednym z zakładów mięsnych na terenie województwa wielkopolskiego.

Jak wynika z informacji przekazanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczę, rzeczywiście istniało takie prawdopodobieństwo.

Z relacji WIR wynika, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu otrzymał do zaopiniowania procedurę przemieszczania się świń z gospodarstw położonych w strefie czerwonej do rzeźni w Wielkopolsce.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu wydał w tej sprawie negatywną opinię, tłumacząc że ubój zwierząt z „czerwonej strefy” byłby wysoce niebezpieczny dla powiatu rawickiego i Wielkopolski.

Trwa wyjaśnianie sytuacji, a Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii o odniesienie się do tych informacji, wyrażając jednocześnie stanowczy sprzeciw wobec planów uboju zwierząt pochodzących z „czerwonej strefy” na terenie województwa, które stanowi centrum hodowli trzody chlewnej w Polsce.

WIR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika