mięso drobiowe
fot. Fotolia

W związku z pojawieniem się wirusa ptasiej grypy na terytorium Ukrainy, władze Unii Europejskiej zdecydowały się na zawieszenie dostaw mięsa drobiowego z całego terytorium tego kraju.

Przypomnijmy, że władze Ukrainy potwierdziły przypadek ptasiej grypy w dniu 21 stycznia we wsi Bugakov (powiat Nemyriv, obwód winnicki) w środkowej części Ukrainy, gdzie utrzymywano blisko 100 tys. brojlerów.

Ukraińscy producenci drobiu są niezadowoleni z ograniczeń nałożonych przez Komisję Europejską i uważają, że Unia Europejska powinna wznowić import ukraińskich kurczaków z obszarów uznanych za wolne od wirusa grypy ptaków.

Ukraina jest trzecim największym dostawcą kurczaków spośród państw trzecich na rynek Wspólnoty i robi wszystko co w swojej mocy, aby wznowić wysyłki mięsa.

Delegacja z Ukrainy prowadzi obecnie negocjacje z unijnymi urzędnikami w kwestii wznowienia importu przez UE z regionów wolnych choroby. Ukraina oczekuje, że władze unijne dokonają przeglądu nałożonych ograniczeń i podejmą decyzję o wstrzymaniu importu ukraińskiego mięsa jedynie z obszaru wokół ogniska wirusa (uznanie regionalizacji).

Źródło: www.kipdip.org.pl