Ukraińscy producenci mięsa drobiowego mogą mieć powody do optymizmu. Jak poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ukraińscy eksporterzy otrzymali zielone światło, aby sprzedawać mięso drobiowe na rynek japoński.
Zainteresowane strony osiągnęły już podobno formalne porozumienie oraz uzgodniły wymagania weterynaryjne, które są niezbędne do rozpoczęcia wysyłek z Ukrainy na rynek azjatycki.
Porozumienie z Japonią jest dla Ukrainy kontynuacją strategii budowania sieci sprzedaży eksportowej poprzez ciągłą szeroką dywersyfikację geograficzną i konsolidację na nowych rynkach, co przyczynia się do ciągłego wzrostu wolumenu eksportu ukraińskiego drobiu, który trwa od 2016 roku.
W pierwszej połowie 2019 roku eksport ukraińskiego drobiu zanotował wzrost o 38%. Największymi odbiorcami ukraińskiego mięsa jest Arabia Saudyjska, Holandia oraz Słowacja.
KIPDiP