ubojnia - mięso wołowe
fot. Fotolia

Unia Europejska jest coraz bliżej zawarcia porozumienia o wolnym handlu z krajami Mercosur (międzynarodowa organizacja gospodarcza, której celem jest współpraca gospodarcza i zniesienie barier handlowych. W jej skład wchodzą Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj i Wenezuela) – wynika z najnowszych informacji z Brukseli.

Kraje europejskie prowadzą rozmowy w zakresie współpracy z państwami południowoamerykańskimi od 2000 roku, a w ostatnich dniach pojawiły się informacje o możliwym parafowaniu porozumienia. Okazuje się jednak, że Irlandia, Francja, Belgia oraz Polska są przeciwne takiemu rozwiązaniu i wnioskują o odłożenie podpisania umowy o wolnym handlu.

W ramach porozumienia, kraje Mercosur będą mogły eksportować do Unii Europejskiej większą ilość produktów rolnych, takich jak cukier, drób czy wołowina. Szczególne obawy pojawiają się w kontekście rynku mięsa wołowego, bowiem w ramach kontyngentów, kraje  Mercosur mogłyby eksportować na teren Unii od 70 000 do 99 000 ton wołowiny.

– Umowa z krajami Mercosur musi zostać podpisana w sposób transparentny, a kraje członkowskie nie mają do tej pory skonsolidowanego tekstu umowy. W dalszym ciągu nie wiadomo także, jakie są ustępstwa taryfowe ze strony Unii Europejskiej – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski.

– Umowa z krajami Mercosur była negocjowana tak długo, że wstrzymanie się kilka miesięcy niczego nie zmieni. Zasadne byłoby poczekanie na rozpoczęcie prac nowego Parlamentu Europejskiego i nowej Komisji Europejskiej i wrócenie do negocjacji.

– Unia Europejska nie może pozwolić na wpuszczenie do Europy żywności na podstawie innych standardów niż te, które obowiązują na jej terytorium.

Forbes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika