ubojnia - mięso wołowe
fot. Fotolia

Po ponad 20 latach negocjacji, Unia Europejska osiągnęła porozumienie z południowoamerykańskim Wspólnym Rynekiem Południa (Mercosur) w sprawie stworzenia strefy wolnego handlu.

Umowa zawarta pomiędzy Unią Europejską, a krajami Mercosur zakłada zniesienie ceł na niektóre produkty i towary. Podpisanie porozumienia handlowego, może mieć bardzo istotny wpływ na unijne rolnictwo, w efekcie czego do Europy mogą trafić większe niż dotychczas dostawy wołowiny, drobiu, ryżu, cukru, etanolu i soku pomarańczowego.

Przeciwne podpisaniu umowy handlowej z krajami Mercosur były takie państwa jak Irlandia, Francja, Belgia i Polska, które wnioskowały o odłożenie podpisania umowy o wolnym handlu w czasie i powrocie do rozmów po rozpoczęciu prac nowego Parlamentu Europejskiego i nowej Komisji Europejskiej.

Swój sprzeciw w tej sprawie zgłosiła także europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze – Copa-Cogeca, twierdząc że podpisanie porozumienia może być początkiem końca unijnego rolnictwa.

Wątpliwości budzi sama jakość produktów z prowadzanych z Ameryki Południowej na tle produktów wytwarzanych w Europie. Istnieją także obawy, że porozumienie z krajami Mercosur sprawi, że dojdzie do obniżenia wysokich w Europie standardów, tak aby ułatwić krajom Mercosur dostęp do unijnego rynku.

Moja Rola

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika