mięso drobiowe
fot. Fotolia

Mięso drobiowe pochodzące z Ukrainy wraca na rynek Unii Europejskiej. W związku z pojawieniem się na Ukrainie ogniska ptasiej grypy w drugiej połowie stycznia, państwa wspólnoty zdecydowały się na zawieszenie dostaw mięsa z tego kraju.

Ognisko ptasiej grypy pojawiło się na fermie drobiu w obwodzie winnickim, gdzie utrzymywano blisko 100 tys. brojlerów.

Pojawienie się choroby na Ukrainie, sprawiło że Unia Europejska tymczasowo zawiesiła import mięsa drobiowego z Ukrainy pomimo wcześniejszych umów partnerskich.

Ukraińskie władze bardzo szybko zareagowały na decyzję Unii Europejskiej i dążyły do zniesienia ograniczeń, bądź wprowadzenia regionalizacji, która wyłączyłaby z możliwości eksportu jedynie określony obszar.

Ostatecznie władze Unii Europejskiej podjęły decyzję o wstrzymaniu importu ukraińskiego mięsa jedynie z relatywnie niewielkiego obszaru, gdzie pojawiła się ptasia grypa. Oznacza to, że mięso z pozostałej części Ukrainy znów trafi do państw członkowskich.

Źródło: www.unian.info

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.