Afrykański pomór świń, który rozprzestrzenił się na terytorium całych Chin sprawił, że Chińczycy zmuszeni są do sprowadzania coraz większych zapasów mięsa wieprzowego z zagranicy.
Z najnowszych danych opublikowanych przez Komisję Europejską wynika, że w pierwszym półroczu 2019 roku, europejski eksport mięsa wieprzowego do Chin zwiększył się z poziomu 680 686 ton do 965 768 ton (porównując pierwsze półrocze 2018 roku z rokiem 2019), co oznacza wzrost aż o 42%.
Oprócz eksportu do Chin, istotnie zwiększył się także eksport do Wietnamu, czyli innego państwa zmagającego się z ASF. W porównaniu z pierwszym półroczem 2018 roku eksport jest o 36% wyższy i wynosi 43 515 ton.
Istotnymi rynkami zbytu dla państw Unii Europejskiej jest także Japonia z wynikiem 241 688 ton (10,9% całkowitego udziału) i Korea Południowa z 160 833 tonami (7,2%).
Przypomnijmy, że starania aby eksportować mięso na rynek chiński i wietnamski z terenów, które nie są objęte ASF prowadzi także Polska.
KE