mięso wieprzowe
fot. Fotolia

Ponad 5 tys. amerykańskich pracowników przetwórstwa mięsnego i spożywczego zostało zarażonych koronawirusem, a 13 z nich zmarło – wynika z najnowszych danych przedstawionych przez amerykańskie stowarzyszenia branżowe.

Główni przetwórcy mięsa mają problem z wyrobieniem norm produkcyjnych z powodu epidemii wśród pracowników, co wpływa na produkcję mięsa w USA przy rosnącym popycie w sklepach spożywczych. Zakłady sprawdzają temperatury swoich pracowników, współpracują z lokalnymi urzędnikami ds. zdrowia i podejmują inne kroki, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa.

The United Food and Commercial Workers International Union naciska na urzędników rządowych, aby dostarczyli więcej sprzętu ochronnego, takiego jak maski dla pracowników. Związek liczy około 250 tys. członków, którzy są pracownikami przetwórstwa mięsnego i spożywczego i reprezentują około 80% amerykańskiej produkcji wołowiny i wieprzowiny oraz 40% produkcji drobiu.

Pracownicy zakładów podczas telekonferencji zorganizowanej przez związek stwierdzili, że obawiają się zachorowania, chociaż ich pracodawcy wybielali korytarze i drzwi dla bezpieczeństwa i zainstalowali rozdzielacze w celu oddzielenia pracowników.

Źródło: www.thepigsite.com