Stany Zjednoczone ustanowiły w 2019 roku nowy rekord eksportu wieprzowiny. Jego wartość wyniosła 6,952 mld dolarów, co oznacza wzrost o 9% w stosunku do roku 2018.
Eksport odpowiadał za 26,9% całkowitej produkcji wieprzowiny w USA w roku 2019, co stanowiło wzrost o 4% w stosunku do 2018 roku.
? Chiny były głównym motorem rekordowego tempa eksportu wieprzowiny w USA w 2019 roku. – powiedział David Newman, hodowca świń ze stanu Arkansas i prezes National Pork Board.
? Jesteśmy gotowi pomóc wypełnić lukę białkową w Chinach spowodowaną epidemią afrykańskiego pomoru świń (ASF). Ale koncentrujemy się również na odzyskaniu utraconego udziału w rynku naszych kluczowych klientów i inwestowaniu w badania mające na celu rozwój rynków wschodzących.
Podczas gdy eksport do Chin w roku 2019 wzrastał, kluczowi odbiorcy amerykańskiej wieprzowiny, czyli Japonia (nr 1 pod względem wartości) i Meksyk (nr 1 pod względem wolumenu), odnotowali znaczące spadki, ponieważ Stany Zjednoczone pracowały nad negocjacjami nowych umów handlowych z każdym z nich.
Japonia od zawsze była wiodącym rynkiem amerykańskiej wieprzowiny pod względem wartości, a także wiodącym miejscem docelowym schłodzonych (nigdy nie mrożonych) schabów. Meksyk pozostaje z kolei największym rynkiem amerykańskiej wieprzowiny pod względem ilości.
Źródło: www.thepigsite.com