mięso drobiowe
fot. Fotolia

Rozprzestrzeniający się afrykański pomór świń, wzrastające ceny oraz niewystarczająca podaż surowca sprawia, że Chiny zmuszone są do poszukiwania alternatyw dla mięsa wieprzowego.

Z informacji przedstawionych przez analityków Rabobanku wynika, że w najbliższym czasie w Chinach będzie zwiększał wolumen importu drobiu, a jego ceny będą coraz wyższe.

Ze względu na niewystarczającą jak na obecne potrzeby produkcję jednodniowych piskląt oraz stosunkowo niewielką liczebność stad prarodzicielskich, Chiny zmuszone są do pozyskiwania mięsa drobiowego.

Analitycy prognozują, że na problemach Chińczyków najbardziej skorzystają takie kraje jak Brazylia, Argentyna oraz Tajlandia, a także europejscy producenci.

Najlepsze perspektywy otwierają się przed Francją i Polską, która już teraz eksportowała spore ilości mięsa na rynek chiński. Chęć eksportu do Chin wykazuje także Rosja, która może być sporym konkurentem dla państw unijnych.

KIPDiP