wieprzowina - ubojnia
fot. Fotolia

Sektor trzody chlewnej w Ameryce Południowej wyraził obawy związane z przybyciem 13 500 ton mięsa wieprzowego z Rosji do Wenezueli w grudniu 2019 roku.

Wieprzowina została wysłana z rosyjskiego miasta Korocha, w regionie Biełgorodu w południowej Rosji, w pobliżu granicy z Ukrainą. Obszar ten jest dobrze znany z produkcji wieprzowiny i nie jest obcy epidemiom afrykańskiego pomoru świń – ASF

Ostatnie oficjalnie zgłoszone epidemie ASF z regionu Biełgorodu miały miejsce w 2018 roku – zgodnie ze stroną internetową Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE). W 2019 roku nie otrzymano żadnych raportów dotyczących ASF z tego obszaru, ale choroba pojawiła się w regionach sąsiadujących – zarówno w Rosji, jak i na Ukrainie.

Pozostałe kraje Ameryki Południowej biją na alarm 

Stały Komitet Weterynaryjny „Southern Cone”, który składa się z Argentyny, Brazylii, Chile, Paragwaju i Urugwaju ma jednak wątpliwości, co do dostawy z Rosji i oświadczył, że oficjalnie zwróci się do władz Wenezueli o dodatkowe informacje dotyczące zakupionego mięsa.

Wenezuela od kilku lat zmaga się z głębokim kryzysem gospodarczym, co do doprowadziło do niedoboru kilku podstawowych artykułów, w tym żywności. Według ekspertów, Wenezuela kupiła 13 500 ton wieprzowiny za dogodną cenę 11 milionów euro.

10 stycznia argentyńska Krajowa Służba Zdrowia i Jakości Produktów Rolno-spożywczych (Senasa) zwróciła się do Wenezueli o informacje w tej sprawie.

Trasa Rosja-Wenezuela może przyczynić się do epidemii ASF

Według nieoficjalnych informacji, protokół podpisany pomiędzy Wenezuelą, a Rosją obejmuje wieprzowinę bez kości, a także gwarancje zdrowotne w celu zminimalizowania ryzyka przeniesienia ASF.

Eksperci uważają trasę Rosja-Wenezuela za jedną z najbardziej prawdopodobnych dróg przedostania się wirusa ASF na terytorium Ameryki Południowej. Jeśli wirus dotrze do Ameryki Łacińskiej, może być trudno powstrzymać jego rozprzestrzenianie się.

Źródło: www.pigprogress.net

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.