mięso drobiowe
fot. Fotolia

Rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń na terytorium Chin sprawia, że pogłowie trzody chlewnej w tym Państwie drastycznie maleje. W związku z coraz niższą podażą wieprzowiny, Chińczycy zmuszeni są do większego importu mięsa – przede wszystkim z krajów Unii Europejskiej, co przekłada się również na wzrost poziomu cen.

Spadająca podaż i wzrost cen sprawia, że Chińczycy zmuszeni są również do zmiany profilu produkcji i poszukiwań alternatywnych dla hodowli trzody chlewnej rozwiązań  – takich jak chociażby hodowla drobiu.

W przeszłości Chińczyków mocno ograniczał w tym zakresie problem z dostępnością bazy genetycznej, który stopniowo zaczyna być eliminowany.

Według amerykańskich analityków, produkcja mięsa kurcząt w Chinach w 2019 roku wyniesie 12,65 miliona ton, co oznacza wzrost o 8%. Sami Chińczycy mają spożywać więcej mięsa, a średnie spożycie ma wzrosnąć średnio o 9 % w 2019 roku.

Rekompensowanie mniejszej ilości wieprzowiny, większą ilością mięsa drobiowego, będzie wiązać się także z większym importem, który może zwiększyć się w tym roku o 32% do 450 tys. ton, a główne dostawy mięsa pochodzić będą z Brazylii.

KIPDiP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika