mięso drobiowe
fot. Fotolia

Włosi boją się mięsa drobiowego pochodzącego z Polski. Jak poinformował Polsat News, stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych Coldiretti Varese przedstawiło czarną listę najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych. Na liście produktów uznawanych za potencjalne zagrożenie dla konsumentów znalazło się mięso pochodzące z Polski.

Włoskie stowarzyszenie producentów rolno-spożywczych jako przyczynę zagrożenia dla konsumentów ze strony mięsa importowanego z Polski podaję się ryzyko występowania w nim bakterii salmonelli. Wyznacznikiem dla Coldiretti Varese miała być natomiast lista alertów dotyczących polskiego mięsa, których w 2019 roku wydano w Unii Europejskiej 6.

Czarna lista produktów sporządzona przez Coldiretti Varese zawiera najbardziej niebezpieczne artykuły spożywcze, które według stowarzyszenia trafiają na rynek włoski i została przedstawiona podczas Międzynarodowego Forum Żywności i Rolnictwa w Cernobbio (Como).

Za najniebezpieczniejsze produkty na liście uznano ryby pochodzące z Hiszpanii i Włoch. Hiszpańskie tuńczyki i włóczniki mają zawierać zbyt dużo rtęci, a ryby z Francji ? głównie makrele mają być zakażone pasożytem Anisakis.

Na liście niebezpiecznych produktów umieszczono także pistacje pochodzące z Turcji i USA.

Polsat News