mięso drobiowe
fot. Fotolia

Rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń i stale zmniejszająca się populacja trzody chlewnej sprawia, że Chiny zmuszone są zwiększonego importu innych gatunków mięsa – przede wszystkim drobiu.

Wirus ASF i wzmożone zainteresowanie mięsem drobiowym sprawia, że Chiny mogą w najbliższym czasie utracić kilka rynków eksportowych.

Dotychczas wydawało się, ze sytuacja w Chinach jest unormowana, a eksport mięsa drobiowego z tego kraju powinien wynieść w 2019 roku 455 tysięcy ton.

Niewystarczająca baza genetyczna, brak piskląt towarowych, wysoka cena oraz niedobór mięsa drobiowego i jego wysokie ceny to kilka kluczowych czynników, które nie tylko generują wyższy popyt na import, ale mogą również uniemożliwić chińskim eksporterom utrzymanie się na rynkach zagranicznych.

Przypomnijmy, że w 2018 roku głównymi rynkami eksportowymi dla Chin była Japonia, Hongkong i państwa Unii Europejskiej.

KIPDiP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika