brojlery
fot. Fotolia

Rok 2018 przyniósł zauważalny wzrost polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych.

– W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 roku, wartość eksportu polskiej żywności wyniosła 16,3 miliarda złotych i była o blisko 6% wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty w Poznaniu na MTP.

Szef resortu rolnictwa poinformował również, że na przestrzeni dwóch lat Polsce udało się uzyskać 26 rynków zbytu dla drobiu, 14 dla wołowiny, 7 dla pasz, 6 dla wieprzowiny, 5 dla dla mleka i jego przetworów oraz 2 dla owoców.

Największy wzrost eksportu udało się zanotować do takich krajów jak Sri Lanka (cukier – około 2,5-krotny wzrost), Turcja (mięso wołowe – około 2-krotny wzrost)czy Irak (sery i produkty z mąki oraz syropy cukrowe – około 90% wzrost).

Zdaniem ministra Ardanowskiego, czynnikiem który determinuje wysoki eksport, jest wysoka jakość polskich produktów.

Celem na przyszłość jest dalsze utrzymywanie wzrostu polskiego eksportu oraz rozwój rynku wewnętrznego, który umożliwiałby rolnikom większe możliwości w zakresie sprzedaży wyrobów bezpośrednio z gospodarstw.

– Musimy również o rynek wewnętrzny. Zwiększamy możliwości produkcji w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi.

MRiRW