kiełbasy produkcja
fot. Fotolia

Komisja Europejska wyraziła zgodę, aby rolnicy mogli tworzyć małe gospodarskie rzeźnie i prowadzić w nich legalny ubój zwierząt.

Aktualnie rolnicy chcący dokonać uboju zwierząt pochodzących z ich gospodarstwa byli zmuszeni korzystać zazwyczaj z usług zewnętrznych ubojni, bowiem za przeprowadzenie uboju na własną rękę groziły im wysokie kary finansowe. W ubojniach mięso było badane i sprzedawane bądź przerabiane na wędliny

W krajach Unii Europejskiej, takich jak Niemcy, Francja czy Austria możliwe było zakładanie tzw. małych ubojni, stąd starania o wdrożenie tego pomysłu w życie także w Polsce.

Pierwsze ubojnie mają powstać w Polsce od lutego, aby ją założyć trzeba ukończyć m.in. kurs rzeźnika. Mięso pozyskane w małych ubojniach będzie można przerabiać na wędliny i sprzedawać konsumentom.

Źródło: www.superbiz.se.pl

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.